Τι γνωρίζετε για το έθιμο της Τσικνοπέμπτης;

6 Ιουλίου 2015

Η «Τσικνο»Πέμπτη λέγεται έτσι, γιατί, όπως όλοι ξέρουμε, την ημέρα αυτή ψήνουμε όλοι στα σπίτια μας ή έξω σε ταβέρνες και στα μαγαζιά κρέας-τσικνίζουμε αλλιώς. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Η προέλευση του εθίμου είναι άγνωστη καθώς χάθηκε μέσα στους αιώνες. Πολλοί ισχυρίζονται ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που κατάφεραν να επιβιώσουν από τον Χριστιανισμό και αναβιώνουν κάθε χρόνο την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι σημαντικότερες εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν ανάλογες γιορτές και σε άλλες χώρες του κόσμου; Για παράδειγμα στη Γερμανία υπάρχει η Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ η Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη, που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Posted on 6 Ιουλίου 2015 by in news / No comments

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *