Ναύπλιο: Σεργιάνι στους μύθους

6 Ιουλίου 2015

Μια πόλη αγέρωχη, γοητευτική, έτοιμη να κατακτήσει με κάθε τρόπο τον μαγεμένο επισκέπτη, πριν καν προλάβει να ξετυλίξει το κουβάρι του παρελθόντος της.

Ναύπλιο, μια πόλη αξιέραστη, με ιστορική μνήμη και πολιτισμικά ίχνη τόσο έντονα που μπορούν να σε διακτινίσουν μαγικά στο χρόνο. Η πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας ήταν και η πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης από την τουρκοκρατία Ελλάδας. Οι αχτίδες του πρωινού ήλιου χαϊδεύουν νωχελικά την ονειρική πόλη του Ναυπλίου, που εκτείνεται κάτω από τη σκιά του μεγαλοπρεπούς κάστρου της Ακροναυπλίας και καθρεφτίζει τη μοναδική γοητεία του στα βαθυγάλαζα νερά του Αργολικού κόλπου.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθείς στην καρδιά της Παλαιάς Πόλης (της πρωτεύουσας του Μοριά κατά τον 16ο-17ο αιώνα αλλά και της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας). Εδώ, θα δεις τα κτίρια που την περιστοιχίζουν, τις προτομές ιστορικών προσώπων και θα ψηλαφίσεις την ιστορία της, ενώ θα αισθανθείς να σε αγκαλιάζει η θετική αύρα που αποπνέει. Εκεί βρίσκεται το Βουλευτικό, ένα τζαμί όπου το 1928 λειτούργησε η πρώτη Βουλή των Ελλήνων.

Τη ματιά σου θα κλέψει το βενετσιάνικο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο και απέναντι το πρώην Αλληλοδιδακτικό Σχολείο. Ανηφορίζεις τα σκαλοπάτια στην οδό Καποδιστρίου, που σε βγάζει σε μια μικρή πλατεία με την προτομή του λογοτέχνη Αγγελου Τερζάκη και στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου το 1831 δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας.

Αξίζει να κάνεις και μια βόλτα στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου αλλά και σε εκείνη των Τριών Ναυάρχων, που είναι αφιερωμένη στους τρεις συντελεστές της νίκης των Μεγάλων Δυνάμεων της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου και συνιστά την είσοδο στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου θα δεις ένα από τα καλύτερα αντίγραφα του Μυστικού Δείπνου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Πιθανολογείται πως πρόκειται για έργο κάποιου μαθητή του.

Στο Δημαρχείο στεγαζόταν το πρώτο Γυμνάσιο της ελεύθερης Ελλάδας, το οποίο είχε ξεκινήσει μαθήματα το 1833. Στο σημείο όπου ορθώνεται το άγαλμα του Οθωνα βρισκόταν το Κυβερνείο του Καποδίστρια και η μετέπειτα κατοικία του Βαυαρού βασιλιά.

Τα βήματά σου θα σε οδηγήσουν στον «Μεγάλο Δρόμο». Από εκεί θα χαθείς στους μικρούς πεζόδρομους με τα μαγαζιά, τα καφέ και τα ταβερνάκια. Και αφού πάρεις μια γεύση από τα γραφικά σοκάκια, θα συνεχίσεις για την παραλία. Ενας από τους πιο όμορφους περιπάτους είναι ο γύρος της Αρβανιτιάς: Πλακόστρωτος πεζόδρομος στα πόδια της Ακροναυπλίας, με άγρια βράχια από όπου κρέμονται φραγκοσυκιές και από κάτω αντιφεγγίζουν τα πράσινα νερά της θάλασσας.

Posted on 6 Ιουλίου 2015 by in news / No comments

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *